Categories
Opulent Overhaul
Opulent Overhaul

When I saw this weathered building in the Victorian regional city of Warrnambool I could see it had enormous potential. With the general structure and layout of the building remaining intact, my main focus for this major renovation was the interior spaces and to find a way of reworking the interior with the original history and integrity of the building.

The client brief for the project was to give the property a complete upgrade, creating a warm and welcoming space that doubled as an entertainer’s retreat.

The body of work consisted of a complete interior fit out of the casual and formal dining room, living spaces, front entrance hall and foyer. The exterior of the building has also been revamped with a stunning paint colour scheme to make a more welcoming façade, hinting at the opulence of the interior design.

The colours and fabrics selected for each of the rooms were carefully chosen for their opulence and dramatic impact. These furnishings complement the building, further highlighting and creating an individual sense of style and flair that reference European interior design.

The colour of the building’s original exterior was very neutral and bland and the building had little street appeal. For us it was imperative to choose a heritage colour scheme that would make the property stand out, becoming more prominent and attracting the attention it deserved.

The careful positioning of each colour was equally important to create balance and highlight the best features of the building.

As with any successful interior design it was important to create a balance and flow from room to room using beautiful fabrics, dramatic colours and stunning furniture. Using only the highest quality furnishings, I have created an opulent and luxurious interior space that holds a sense of grandeur and splendour.

For me one of the standout features of the design is the way we have used custom-designed and upholstered chairs and ottomans that we positioned carefully and collectively, spread throughout the many different rooms. We used a combination of King William high-back wing chairs and lower-back parlour chairs. The chairs feature matching scatters and opulent fringing around the base.

The French-inspired wall panelling with wallpaper inserts is another feature that further complements the colours featured in the fabrics. We have covered every detail, from selecting floor coverings and feature lighting to designing and manufacturing an array of luxurious window furnishings.

We’ve brought the building back to its former glory, injecting a sense of style, elegance and beauty into the interior spaces while maintaining the history and integrity of the heritage-listed building.

I believe we have created a beautifully unified and balanced interior space that will maintain its grandeur for many years to come.

It’s true what they say: everything old becomes new again…just take one look at this newly renovated building.